woensdag 15 oktober 2008

Comic Book Investigation (CBI): 'Nieuwe' uitgeverij Glad IJs!

"Onderwerp: Een nieuwe speler op de stripmarkt die luistert naar de naam Glad IJs en deze week diezelfde markt tracht te veroveren met vier albums!
Naam verdachte(n): Coyote (Little Kevin), Tronchet (Paul Jester), Lindingre & Nihoul (Tine bij de Walen), Dupuy en Berberian (Welkom in Boboland)
Bijzondere kenmerken: Satire, zwarte humor, ironie en sarcasme in vier strips (hardcover) gegoten door auteurs waarvan er enkelen toch wel een belletje zouden moeten doen rinkelen in uw achterhoofd.
Verkoopprijs: Alle strips aan € 9,80 uitgezonderd Welkom in Boboland dat € 12 zal kosten.
Doelgroep: Voor al wie satire hoog in het vaandel draagt!
Het verhaal: Een verhaal dat we even zullen toespitsen op de uitgeverij zelf, de albums komen zo meteen aan bod. De uitgever dus dat de naam Glad IJs heeft meegekregen. Uitgeverij Casterman en Fluide Glacial slaan de handen in elkaar om de Nederlandstalige markt onvertaalde werkjes te schenken waarbij humor als enige referentiepunt werd genomen. Wacht even. Humor? Het gaat hier om 'cynisme, ironie, sarcasme, satire en zelfspot met finesse verpakt' zoals we konden lezen in een voorstellingsfoldertje. Kijk, dan spitst een mens als ik al meteen zijn oren en kijkt reikhalzend uit naar de eerste uitgaven die vanaf vandaag - 15 oktober - in talrijke winkels zal liggen. Zeker als er sprake is van kleppers als Dupuy & Berberian (overbekend als de auteurs van Meneer Johan) en Tronchet (bekend van zijn Vrije Vlucht-albums Ginds en Hoeraland) of aangename onderwerpen als sociologische, onverantwoorde studies die een bepaalde bevolkingsgroep - in casu de Walen - aan de kaak stellen. Wat ons zonder veel omwegen bij de albums brengt.
Detail: Absoluut geen klein detail want in november pakt Glad IJs uit met een herlancering van Zwartkijken van de nog steeds als geniaal bekeken - en terecht - geestelijke vader van Guust Flater André Franquin! Een strip waarin Franquin het leven vanuit een donkere kant laat zien. Nu al een hit!
Conclusie: Glad IJs zal scoren want de ware stripliefhebber is uiteraard te vinden voor al dat mooie werk. Of alle uitgaven even goed zullen scoren daar durf ik openlijk voor vrezen. Maar uiteindelijk mag en moet de conclusie zijn dat het voor een striplezer heerlijk is om enekele strippareltjes te kunnen oppeuzelen. Trek die ijsschaatsen aan!"

(KM)
www.stripelmagazine.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten